edison23

Zápisky šíleného jazykového editora

Vícejazyčný blogísek – Polylang

Jak na WordPressu rozjet vícejazyčný zápisník.

Datum: 2012-02-25
Kategorie: Návody CS

Nedávno jsem se rozhodl napsat jistý návod (snad tu brzy bude) tak, aby byl přístupný i lidem, kteří nerozumí česky. I hledal jsem plugin pro WP, který by nějak dokázal spravovat jazykové verze příspěvků a stránek. Nevěděl jsem moc, jak to má vlastně vypadat, takže hledání bylo složitější (a zkoušení zahrnovalo mj. updatovat WP z verze 3.0. na nejnovější, naštěstí se nic nepodělalo), ale nakonec jsem narazil na plugin, který se zdá řešit věc elegantně a relativně jednoduše – Polylang.

Polylang má v nastavení pár věcí – je nutno přidat řeči, v nichž budete na blogu psát (včetně současné, která zřejmě pak bude defaultní), potom zvolit, jaký jazyk je defaultní a že se má přidělit postům, které nemají přidělenou jazykovou verzi. Dále je dobré si udělat nové menu (pokud takovou věc vedete) v příslušném jazyce a v nastavení Polylangu nové cizojazyčné menu zvolit jako menu pro novou řeč. Pak už jen zbývá vytvořit kategorie pro cizí jazyk, přeložit ve String Tranlation co se dá a začít psát. U editace postů a stránek se objeví nové okýnko, kde si můžete zvolit jazykovou verzi postu a případně jeho příbuzného v jiných jazycích, popř. jej přeložit (velmi šikovné, řekl bych). Plugin dokonce umí měnit i aktuální jazykovou verzi WP podle toho, jaký jazyk je zvolený (samozřejmě musí být ona verze přítomna). K disposici je i widget do sidebaru, který umožní návštěvníkům měnit jazykovou verzi. Jsem zvědavý, jak bude Polylang sloužit, ale zatím to vypadá velmi nadějně.

Plugin Polylang můžete stáhnout na http://wordpress.org/extend/plugins/polylang/ nebo jej instalujte z WP manažeru pluginů.


Kopie komentářů

  • riso 2014-11-13 at 11:00 ahoj, vies mi s tym poradit? ja som si ho stiahol, aktivoval. chapem asi princip, vzdy si zvolim druhy jazyk a tam to prelozim a mam dve jazykove mutacie. ale ked som to urobil, automaticky mi nahodilo anglictinu a adresu webu a nevedelo ho najst http://www.xyz.sk/en a ja chcem len http://www.xyz.sk

    a kde si stiahnem script pre volbu menu?

  • edison23 2014-11-25 at 16:29 Ahoj, omlouvam se, uplne jsem zapomnel odpovedet.. hadam, ze pro tebe uz to aktualni neni, ale treba pro nekoho dalsiho – v nastaveni Menu ti polylang prida polozku pridatelnou do menu, ktera se jmenuje „Prepinac jazyku“ v cestine. Tim umoznis uzivateli, aby preskakoval mezi jazykovymi verzemi webu. Doufam, ze to je dostacujici odpoved.